Bekijk alle artikelen

De vastgoedtrends voor het nieuwe jaar 2022

We zetten onze eerste stappen in 2022 en blikken daarom graag even vooruit naar wat er dit jaar (naar alle waarschijnlijkheid) te gebeuren staat in de vastgoedsector. De grootste veranderingen vinden vooral plaats op vlak van regelgeving!

Belangrijkste aanpassingen in regelgeving rond vastgoed

 

De grootste verandering is wel de aanpassingen van de registratierechten die sinds 1 januari 2022 voor alle woningen op het Vlaamse grondgebied van toepassing is. 

Met de daling van de registratierechten op de aankoop van de enige, eigen woning van 6% naar 3% verwachten we, zeker in de eerste paar maanden van het jaar, een stijging van aankopen op de woningmarkt. 

Zitten de verbouwkriebels in je lijf? Dan hebben we nog beter nieuws! Als je een ingrijpende energetische renovatie of volledige sloop en heropbouw doet, geniet je van een registratiekost van slechts 1%. Aangezien duurzaamheid en ecologische verantwoording steeds meer aan belang winnen en vele woningen in Vlaanderen zeer verouderd zijn, verwachten we ook hier een toename. 

Tweede verblijf of opbrengsteigendom wordt duurder

Tegenover de lagere registratierechten voor de enige, eigen woning, staat dat de registratierechten op de aankoop van een andere dan de enige, eigen woning naar 12% zijn gestegen. 

Hierdoor lijkt het ons niet onwaarschijnlijk dat het aantal aankopen van dit soort woningen zal dalen en men misschien vaker zal uitwijken naar het (nabije) buitenland om een tweede woning aan te kopen. We voorspellen echter dat deze daling niet al te groot zal zijn. 

Wat met de vastgoedprijzen die de pan uit swingen?

Wat betreft de stijgende vraag naar vastgoed, en bijgevolg ook de prijzen, wordt er voorspeld dat deze zullen blijven stijgen, net zoals in 2021. We verwachten wel dat deze stijging zal afvlakken omdat er een nieuwe regel werd ingevoerd. Zo zal het voor elke woning verplicht worden om de waarde die een erkende schatter aan een woning toeschrijft als basis te gebruiken voor het bepalen van het bedrag van een woonkrediet. Deze regel werd ingevoerd om tegen te gaan dat er een prijs wordt betaald voor een woning die veel hoger ligt dan de eigenlijke waarde van die woning. Dit gebeurde in het verleden steeds vaker omdat de vraag naar woningen uitermate groot is. 

Alternatieve woonvormen zoals co-housing

Voor jonge koppels of alleenstaanden wordt het steeds moeilijker om een eigen woning aan te kopen. Zo is het tegenwoordig uitzonderlijk dat je een krediet krijgt voor 100% of zelfs 90% van de waarde. In realiteit willen kredietverstrekkers vaak maar pas een lening geven voor 80% van de waarde van de woning. Dat heeft als gevolg dat je al een goedgevuld spaarvarken moet hebben, wil je voor het eerst vastgoed aankopen.

Daardoor zijn er de laatste jaren alternatieve woonvormen ontstaan, zoals co-housing. Bij co-housing koop je samen met vrienden een grote woning, waarbij iedereen zijn eigen plek heeft. Ook verschillende projectontwikkelaars zetten hier nu op in. Ze bouwen grote nieuwbouwblokken met studio’s waar op het gelijkvloers heel wat gemeenschappelijke ruimtes zitten, zoals een wasserette en co-workingspace.

Een fijne oplossing voor jonge koppels of alleenstaanden!


Wordt 2022 het jaar waarin jij (opnieuw) een woning koopt? We staan je graag bij in het volledige proces!