Bekijk alle artikelen

Renovatieplicht in 2023: wat houdt dat in?

Vanaf 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen in Vlaanderen (dat zijn woongebouwen met een EPC-label E of F) hun aangekochte woning binnen de 5 jaar na aankoop grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. 

Wat betekent dat precies?

2023… of het jaar van de energiezuinige renovaties

Iedereen die in Vlaanderen een huis koopt met label E of F, moet binnen de vijf jaar de nodige inspanningen doen om het gebouw naar niveau D te brengen. Dat wordt immers gezien als het haalbaar gemiddelde. Ben je al eigenaar van een woning? Dan krijg je iets meer tijd… je hebt tot 2030 om het energielabel minstens naar D te brengen.

Wie vandaag van plan is om een huis te kopen, calculeert best een renovatiebudget in als het gaat om energieverslindende woning.

Hoe weet je of je woning energiezuinig is?

Het instrument om te weten hoe energiezuinig je woning is, is het energieprestatiecertificaat (EPC). Dat moet hoe dan ook aanwezig zijn bij een verkoop. Sinds 1 januari 2022 moet je bij een verkoop trouwens altijd in het bezit zijn van een ‘vernieuwd’ EPC. Dat is een EPC die naast een energiescore, ook labels meegeeft en aanbevelingen bevat. Op die manier weten eigenaars welke werken prioritair zijn. Een EPC blijft tien jaar geldig. Wie grondig renoveert, doet er echter goed aan om zijn EPC te laten aanpassen, zodat het de energetische toestand van de woning correct weergeeft. Een nieuw EPC laten opstellen door een energiedeskundige kan het verschil uitmaken met oog op een toekomstige verkoop: de energiezuinigheid van de woning speelt een steeds grotere factor voor de waardebepaling van een woning.

Financiële steunmaatregelen om je te helpen

Energetisch renoveren kost geld. Daarom voorziet de overheid een aantal interessante financiële duwtjes:

1. Het renteloos renovatiekrediet:

Wie een woning koopt met een slechte energieprestatie met de bedoeling om de energieprestatie binnen de vijf jaar aanzienlijk te verbeteren, kan genieten van een renteloos renovatiekrediet. Die renteloze lening kan je afsluiten op hetzelfde moment dat je je hypothecair krediet in orde brengt. Op zich betaal je wel een rente, maar je krijgt de rente automatisch een keer per jaar terug van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Het gaat dus eigenlijk om ‘rentesubsidie’.

2. Energielening +:

Erf je of verkrijg je een woning via een schenking? Dan kan je mogelijk genieten van de Energielening+ als het gaat om een energieverslindende woning die je energiezuinig wil maken. Je kan zo’n energielening afsluiten bij het energiehuis voor een maximaal bedrag van 60.000 euro. Bij zo’n lening wordt er niet gewerkt met een rentesubsidie, de lening wordt automatisch renteloos toegekend.

3. 0%-energielening:

De huidige 0%-energielening kan je aanvragen bij een energiehuis in de buurt. Deze wordt bijgestuurd: het leenbedrag wordt verhoogd van 15.000 euro naar 50.000 euro, de looptijd wordt verlengd van 10 jaar naar 25 jaar en een grotere doelgroep komt in aanmerking.

4. Verschillende premies:

Ook in 2022 geniet je van verschillende premies. Goed om te weten: in de loop van 2022 wordt het premiesysteem hervormd. Bepaalde premies voor renovatie en energiebesparende investeringen en de renovatiepremie worden samengevoegd in Mijn VerbouwPremie. Particulieren en bedrijven kunnen hun premies van Fluvius voor isolatie en hernieuwbare energie via één loket aanvragen.

Ook de EPC-labelpremie blijft bestaan (maar deze wordt niet opgenomen in de VerbouwPremie. Je kan die dus gewoon verder blijven aanvragen via Fluvius.

De Premies waarin ook wordt voorzien in trajectbegeleiding zoals de huur- en isolatiepremie en de collectieve renovatieprojecten blijven bestaan.

Wil je meer informatie over al deze verschillende financiële steuntjes? Eén adres: www.energiesparen.be

Bron: notaris.be